Bánh đúc lá dứa – hương vị miền Tây

Công thức của Mẹ Gấu – Food Fascination
Nguyên liệu:
– 200g bột gạo
– 200g bột năng
– 1 bó lá dứa
– 1 ít màu xanh hương lá dứa nếu thích lên màu đẹp như ở ngoài bán. Làm toàn lá dứa không thì màu xanh hơi méc méc.
– 2 mcf dầu ăn
– 250g đường thốt nốt
– 1 thìa bột năng
– 1 chén nước lạnh
– nước cốt dừa
– Ít muối
– 50g mè trắng rang vàng
Thực hiện:
– Lá dứa xay nhuyễn cùng với 500ml nước, vắt lọc lấy nước cốt.
– Pha 100g bột năng + 100g bột gạo, 500 ml nước lá dứa và chút màu xanh, khấy đều với một chút dầu ăn và muối.
– Pha lượng bột còn lại với 500ml nước, tí muối và dầu ăn.
– Cho hai loại bột vào hai cái nồi khác nhau, bắc lên bếp khuấy luôn tay với lửa nhỏ cho đặc lại, nhắc xuống, cho vào khuôn khuấy 2 màu hơi quyện vào nhau hoặc làm từng lớp, cho vào nồi hấp chín. Tip là sau khi cho bột vào khuôn thì dùng nylon bọc thức ăn phủ lên mặt rồi dùng spatula chà cho láng mặt, nhưng không thể láng như bánh da lợn được đâu nhé
– Khi bánh chín lấy ra để thật nguội thì bột mới đặc cứng lại.
– Thắng nước đường: hòa tan đường, nước, bột năng, nấu sôi cho hơi sệt và trong veo. Có thể cho thêm gừng vào nấu sẽ thơm ngon hơn.
– Nấu nước cốt dừa với ít muối, tí đường và bột năng cho hơi sệt.
Khi ăn dùng dao răng cưa cắt bánh đúc cho đẹp, chan nước đường và nước cốt dừa, rắc mè rang vàng lên trên.
Clip thực hiện: Helen’recipe chanel. Mình vừa tìm thấy kênh youtube của bạn này, chuyên giới thiệu các món ăn việt nam với phần giới thiệu bằng tiếng anh và tiếng việt, phần thực hiện tỷ mỉ chi tiết, rất thú vị để tham khảo

2 thoughts on “Bánh đúc lá dứa – hương vị miền Tây

  1. Wonderful post however I was wondering if
    you could write a litte more on this subject? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further.
    Many thanks!

    • Thanks for visiting my blog. You will find hereafter some more information about this post in English, also the recipe
      Pandan rice cake – a must try specialty when visiting Mekong Delta

      Pandan rice cake is one of the most popular street foods of Can Tho, a city located in the Mekong Delta ( Southern Region of Vietnam where the Mekong River approaches and empties into the sea, popularly known as the “Rice Bowl”, the heart of the rice producing region of the country and also famous for coconut tree.) The pandan rice cake has sweet flavor, mostly served as sweet dessert. It is made with rice flour, Tapioca Starch, palm sugar, and Pandan leave.
      The pandan rice cake can easily be found in every market and streets of the city. People love eating this cake as it is very cheap and has delicious taste: Soft and smooth white green cake combined with the smell of Pandan leave and the sweet flavor of palm sugar makes the dish so delicious. It will be more delicious with coconut sauce topping and syrup.
      Pandan rice cake recipe:
      Ingredients:
      – 200gr rice flour
      – 200 gr Tapioca Starch
      – Pandan leaves
      – Pandan extract (optional), if you want the pandan cake color is more green
      – 2 tsp oil
      – 250 gr palm sugar
      – 1 tsp Tapioca Starch
      – 1 bowl of water
      – Coconut milk
      – ¼ tsp Salt
      – 50 gr White roasted sesame seed
      How to do:
      Pandan leaves: With a scissor cut pandan leaves into small pieces. Add pandan leaves pieces and 500ml of water into blender and process till fine. Pour blitzed pandan in a fine strainer, squeeze out the pandan juices.
      In a bowl, add 100gr Tapioca Starch, 100gr rice flour, 500 ml pandan juice and some Pandan extract, oil, salt. Mix and Stir them well. We have the mixture for the green layer cake.
      In another bowl, add 100gr Tapioca Starch, 100gr rice flour, 500 ml of water, oil, salt. Mix and Stir them well. We have the mixture for the white layer cake.
      Prepare 2 pots, one for green layer, one for white layer.
      Low heat, stir the layer in the pot until it become thickener.
      Pour the layer into the tray, mix the white and the green layer, wrap the tray with plastic.
      Steam the layer. When you poke the center of the layer with a chopstick and see no batter spilling, it is done.
      Let cool the layer
      Syrup: Mix the palm sugar, water, 1 tsp Tapioca Starch, cook until boiled. Some piece of ginger can be cooked with the syrup for more tasty
      Coconut sauce: add Coconut juice , salt, sugar, Tapioca Starch into a pot, cook until the sauce become thickener.
      Pandan rice cake is more delicious when served with syrup, coconut and White roasted sesame seed for topping.
      (The clip is from youtube, from Helen’ chanel, it is not my clip)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s